Therapeia-säätiö logo

Donald W. Winnicott: NÖPÖ - Kuvaus pienen tytön psykoanalyyttisesta hoidosta, 2008, 143 s.

Ishak Ramzy (toim.) kirjoittaa teosesittelyssään: ”Edesmennyt tohtori Winnicott kirjoitti tämän intiimin ja kiehtovan tapausselostuksen laittaen sen sitten syrjään. Nyt, kymmenkunta vuotta myöhemmin, kun Nöpön hoito on päättynyt, on lopultakin mahdollista julkaista tämä ainutlaatuinen tapauskertomus.”

 

Teos kuvaa pienen Nöpöksi kutsutun tytön hoitoa. Nöpö oli hoidon alkaessa hiukan yli kaksivuotias ja hoito jatkui kolmen vuoden ajan.

 

Hoitokertojen kuvauksen ohella teoksessa lainataan Nöpön vanhempien Winnicottille kirjoittamia kirjeitä sekä tämän arvokkaita kommentteja niihin. Winnicottin kommentit ja muut viestit havainnollistavat hoidon kehitystä ja hänen teoreettista käsitystään tapahtumien kulusta.

 

Nöpö on eloisa kuvaus kahden ihmisen yhteisestä työstä ja leikeistä, niiden tarkoituksenmukaisesta intensiteetistä ja ilosta. Lukijalla on harvinainen tilaisuus päästä vastaanoton yksityisyyteen tutkimaan lapsen ja terapeutin työskentelyä.

 

Kirja on antoisaa luettavaa lasten kanssa työskenteleville ammattilaisille sekä kaikille lapsista ja heidän kehityksestään kiinnostuneille.