Therapeia-säätiö logo

Vamik D. Volkan: HEVOSNAINEN - Psykoanalyyttinen tapausselostus, 2010, 116 s.

 

Yhdysvaltalaisen psykoanalyytikon Vamik D. Volkanin Hevosnainen – Psykoanalyyttinen tapausselostus on kirjoittajan toinen suomennettu psykoanalyyttisen hoitoprosessin kuvaus. Kuten aiemmin julkaistu Haussa täydellinen nainen, tämäkin teos avaa lukijalle vaikeiden psyykkisten ongelmien ja ristiriitojen vaivaamaa mielenmaailmaa ja sitä ainutlaatuista vuorovaikutusta, joka psykoanalyyttisessa hoidossa tarjoutuu ymmärryksen ja eheytymisen mahdollistumiseksi.

Volkan kirjoittaa psykoanalyyttisesta hoidosta arkikielellä onnistuen puhuttelemaan niin tavallista lukijaa kuin psykoanalyysin ammattilaistakin. Hevosnaisen tapausselostus on kertomus vakavasta persoonallisuushäiriöstä kärsivän naisen psykoanalyysista ja hänen taistelustaan mielensä hirviöitä vastaan. Volkan kuvaa elävästi analyysituntien kulkua ja vuoropuhelua, jossa avautuu Pattien – Hevosnaisen – mielenmaailma, kuten myös kirjoittajan psykoanalyyttinen työskentely ja ajattelu. Yli kuusi vuotta kestäneen psykoanalyyttisen yhteistyön tarina alkaa Hevosnaisen astuessa Volkanin huoneeseen eräänä kevätpäivänä.

”Hänessä oli hevosen haju, ja huomasin, että lika hänen farkkushortseissaan oli kuin olikin kuivunutta lantaa. – – ’Olen tullut potilaaksenne. Olette viimeinen toivoni.’ Havaitsin välittömästi, että karkean ja paksunahkaisen olemuksen sisällä oli pelästynyt lapsi. Hän kosketti sydäntäni. Hän muistutti minua myös aiemmista ’erittäin vaikeista’ potilaista, joiden kanssa olin työskennellyt. Pyysin häntä istumaan alas ja puhumaan minulle.”

Kyproksenturkkilainen Volkan sai lääketieteellisen koulutuksensa Turkin Ankarassa. Vuonna 1957 hän muutti Yhdysvaltoihin, missä hän pätevöityi psykiatriksi ja psykoanalyytikoksi. Emeritusprofessori Volkan jatkaa edelleen työtään Virginian yliopistossa ja Eriksonin Koulutus- ja tutkimusinstituutissa Massachusettsissa.