Psykoterapia ihmismielen löytöretkenä -kirjassa Heikki Majava johdattelee lukijaa kanssaan löytöretkille uusiin ihmiskäsityksiin psykiatrian ja psykologian, filosofian, taiteiden ja taiteiden tieteen, semiotiikan polkuja pitkin. Kirja sisältää kirjoituksia kaikkiaan viiden vuosikymmenen ajalta. Kokonaisuuden myötä lukija voi hahmottaa laajan psykoterapian ja sen taustalla vaikuttavien ihmiskäsitysten kehityskaaren kuusikymmenluvulta tähän päivään.
Psykoterapeutin työtä ihmisen psyyken tutkimuksen, hoidon ja kuntoutuksen parhaaksi voi hyvällä syyllä verrata löytöretkeilijän työhön. Psykoterapian tavoitteena on sananmukaisesti "paljastaa" uusia, ihmismielessä uinuvia ja piilossa olevia energioita, luontaisia lahjoja ja taipumuksia - ja tällä tavoin edistää yksilön tietoisuutta itsestään ja ympäröivästä maailmasta.
Kirjansa viimeisessä luvussa kirjoittaja päätyy radikaaliin kysymykseen siitä, miten kaikkein uusimmat humanististen ja luonnontieteiden löydökset voivat tullakaan vaikuttamaan todellisuudentajuumme. Avautuuko myös mielen sisällä vastaavia "outoja maanosia", jotka vaativat muuttamaan tiedon- ja elämänkäsityksemme yhtä radikaalilla tavalla kuin Sigmund Freudin löydöt ja oivallukset aikoinaan? - Kirjoittajan mielestä tällainen havahtuminen eheyttäisi ja elvyttäisi elämäämme ihmisinä, luonnonolentoina ja planeettamme asukkeina "ehdottoman tarpeellisella" tavalla!