Therapeia-säätiö logo

”Joka tapauksessa nämä kaksi tekijää, sekä uskonto että psykoanalyysi, ovat hyvin keskeisellä tavalla vaikuttaneet omaan elämänkohtalooni.”

- Matti Hyrck

 

Teologian tohtori, psykoanalyytikko Matti Hyrck (1942-2014) on kirjoittanut aikaisemmin teokset Mielen kuvat Jumalasta (1995) ja Ihmismieli ja Jumala (2003). Yhdessä tämän teoksen kanssa kirjat muodostavat kiinnostavan jumalakuva-trilogian.

 

Hyrck etsii vastauksia kysymyksiin siitä, mitä psykoanalyysi opettaa Jumalasta ja mitä Jumala opettaa psykoanalyysista. Kirja on tutkimusmatka ihmismielen syvyyksiin, ja se haastaa pohtimaan esiin kumpuavia eksistentiaalisia kysymyksiä. Teos on sekä henkilökohtainen pastoraalipsykologian sävyttämä kirjallinen ”testamentti” että kiehtova sekoitus teologiaa, filosofiaa ja psykoanalyysia. Hyrckin ajattelu on raikasta ja uraauurtavaa teologista ja psykoanalyyttistä pohdintaa.

 

Matti Hyrckin kirjassa teologia ja psykoanalyysi kulkevat käsi kädessä: teologiaa ei voi ymmärtää ilman psykoanalyysia eikä psykoanalyysia voi ymmärtää ilman teologiaa. Hyrck soveltaa teologisessa ajattelussaan oivallisesti kuuluisan englantilaisen psykoanalyytikon Melanie Kleinin objektisuhdeteoriaa sen eri vivahteineen, skitsoparanoidisesta mustavalkoisesta positiosta depressiiviseen huolenpidon positioon. Kirjan punaisena lankana kulkee ajatus siitä, että hyvä ja armollinen Jumala löytyy vain ja ainoastaan huolenpidon sävyttämästä depressiivisestä mielentilasta.

 

Terapeutin huoneessa eksistentiaaliset, ihmisen ja Jumalan välistä suhdetta koskevat kysymykset ovat vaikeita ja haastavia. Niiden edessä moni kokenutkin terapeutti on ymmällään. Tämä kirja palvelee psykoterapeutteja, psykoanalyytikkoja ja sielunhoitajia sekä muita aiheesta kiinnostuneita pohtimaan: onko Jumala hyvä? Antaako psykoanalyysi vastauksen?

 

- Martti Ajo, TM, psykoanalyytikko, psykoterapeutti